20. obletnica ustanovitve ZAS

Združenje asfalterjev Slovenije v 20-letih povezalo 12.000 udeležencev

Kaj pomeni 20 let v primerjavi s 3000 let pr. n. št., ko je bil pri gradnji cest v Mezopotamiji prvič uporabljen naravni asfalt? Od takrat se je ta material, ki velja za najstarejši gradbeni proizvod spreminjal, nadgrajeval in uveljavljal vse do danes,« je udeležence slavnostne prireditve ob 20-letnici delovanja Združenja asfalterjev Slovenije (ZAS) na gradu Jable nagovoril predsednik združenja Slovenko Henigman.

Udeleženci prireditve, grad Jable

Predsednik ZAS Slovenko Henigman

Dvajset let, 120 različnih dogodkov z več kot 12.000 udeleženci tako iz Slovenije kot tudi iz tujine, 468 referatov, 50 zbornikov, biltenov in strokovnih gradiv, tri asfalterske knjige, več kot 700 mednarodnih udeležencev, ki so pripravili in predstavili 143 referatov – to so številke, ki so zaznamovale 20 let delovanja strokovnega in neprofitnega združenja cestno-gradbenih strokovnjakov in podjetij, ki delujejo na področju asfalterstva. »Številke dokazujejo, da smo s svojim delovanjem povezali vse akterje, povezane s asfalterstvom, nadgradili pomen kakovostne gradnje cest in opozarjali na nujnost vlaganja v razvoj in vzdrževanje slovenskih cest. Naše aktivnosti so omogočile, da se je asfalterstvo dvignilo na višjo raven, tako da lahko danes upravičeno govorimo o industriji asfalta v Sloveniji,« je med drugim poudaril Henigman.

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je ZAS označil kot generator razvoja dejavnosti in med drugim dejal: »Na ministrstvu smo pripravili srednjeročni načrt razvoja prometne infrastrukture do leta 2030, v zaključni fazi pa je tudi šestletni operativni program, ki upošteva zlato infrastrukturno pravilo.« Po njegovih besedah bencinskega centa ta trenutek ni na vidiku, ne glede na to pa so za letos in za prihodnje leto zagotovili 100 oziroma 115 milijonov evrov za investicijsko vzdrževanje cest.  Po tem obdobju se bodo sredstva povečala na 150 milijonov evrov in več, s čimer naj bi začeli zmanjševati propadanje cestnega omrežja.

Dekan Fakultete za gradbeništvo in geodezijo prof. dr. Matjaž Mikoš je med drugim poudaril, da asfaltna industrija potrebuje odlične strokovnjake v celotnem spektru delovanja, delo pa poleg v šoli pridobljene izobrazbe zahteva tudi specifična znanja, ki jih lahko zagotovi samo industrija. To vlogo s ciljnimi usposabljanji zagotavlja ZAS, ki ga je povabil k dodatnemu povezovanju s fakultetami. Predlagal je, da se dogovorimo za včlanitev fakultet v ZAS.

dr. Peter Gašperšič

dr. Matjaž Mikoš

Po besedah generalnega sekretarja Evropskega asfalterskega združenja (EAPA) Egberta Beuvinga bo morala slovenska asfaltna industrija izkoristiti priložnost in odpreti pot okoljsko in trajnostno naravnanim tehnologijam, ki jih razviti svet vedno več uporablja. »Tehnologije, kot so ponovna uporaba asfalta, tople asfaltne zmesi in maj hrupni asfalti, smo pri nas že preverili na poskusnih poljih in s simuliranimi preskusi v laboratoriju. Za širšo uporabo pa predlagamo pripravo programa, katerega uveljavitev bo omogočila, da se začnejo v polni meri tudi uporabljati,« je dejal Henigman. Da je prihodnost v novih tehnologijah in njihovi uporabi, se je strinjal tudi predstavnik največjega proizvajalca asfalta v Sloveniji in predsednik uprave podjetja Pomgrad d.d. Igor Banič, ki je poudaril še: »Prihodnost je v sodelovanju, povezovanju in iskanju sinergij.«

Po razcvetu gradbeništva in industrije asfalta do leta 2008 so sledila težka leta za panogo, ko je prvih pet proizvajalcev asfalta – izmed osmih največjih – propadlo. »Lahko smo ponosni, da se stanje v industriji ni preneslo na ZAS, ki je v tem obdobju pokazal svojo robustnost, se celo okrepil in podjetjem omogočil platformo sodelovanja in povezovanja,« je dejal Henigman.

Egbert Beuving

Igor Banič

Za stabilizacijo razmer je ključna uvedba tako imenovanega zlatega infrastrukturnega investicijskega pravila, za katerega se zavzema tudi ZAS. »Zlato pravilo pomeni stabilen proračun, vsaj petletni drsni plan in enakomerna vlaganja v ceste in železnice. Je ključ za razvoj panoge, pa ne samo asfalterske, ampak tudi vseh drugih, in je pogoj, da se tako slabo stanje ne bo ponovilo,« je poudaril Slovenko Henigman.

Na slavnostni prireditvi ob 20. obletnici delovanja so med drugim predstavili novo knjigo Asfalt 3 in podelili priznanja, kulturnemu programu pa je sledilo druženje. Prireditev je vodil Tilen Artač.

Predstavitev knjige ASFALT3, Aleksander Ljubič

Voditelj prireditve, Tilen Artač

Prejemiki priznanj

Druženje po prireditvi